Tuesday 30 January 2007

Miért alapíthat bárki panamai offshore céget?

A Panamai Offshore cégbejegyzést, mint azt korábban már említettem, az 1927. évi 32-es törvény szabályozza A törvény főszabályként kétféle cég bejyegyzését teszi lehetővé a Panamai Köztársaság területén:

A.: Onshore cégek, melyek tevékenységüket a panamai köztársaság területén (is) folytatják - ez annyit jelent, hogy ezek a cégek pl. kereskednek más panamai cégekkel, folytatnak ott termelő vagy szolgáltató tevékenységet (azaz bevételeik és ezáltal profitjuk egy része is Panamában képződik)

B.: Offshore cégek, melyek gazdasági tevékenységüket teljes egészében a Panamai Köztársaság területén kívül folytatják. Ezért is nevezik ezt offshore-nak, azaz parton kívüli tevékenységnek. Ebben az esetben a Panamában bejegyzett cég bármilyen nemzetközi kereskedelmi, termelő illetve szolgáltató tevékenységet folytathat NULLA százalékos adó megfizetése mellett, de mindezt kizárólag a Panamai Köztársaság területén kívül teheti.
A panamai offshore cégek további kiváltságai:

- nincs kötelező könyvvezetési kötelezettség
- nincs kötelező beszámolási kötelezettség
- éves egyszeri adófizetési kötelezettsége 300 USD (a cégen keresztül realizált profittól függetlenül)
- tulajdonosa(ik) személyazonosságát szigorú szabályok védik - azaz lenyomozhatatlan(ok)
- bárhol a világon nyithatnak bankszámlát
- bármilyen nemzetiségű magán- és jogi személy jegyezhet be panamai offshore céget

Amint azonban az adott vállalat olyan gazdasági tevékenységet indít, mely során Panamából származó bevételre is szert tesz, rögtön adóalannyá válik Panama területén is és 20-30%-os nyereségadó terheli bevételeit. Emellett kötelező könyvvezetési és beszámolási kötelezettsége is fennáll a Panamai Hatóságokkal szemben, tehát elveszíti offshore státuszát.

Tehát a panamai offshore cégbejegyzést maguk a panamai törvények teszik lehetővé olyan szabad feltételek mellett, amely a panamai offshore cégek tulajdonosainak személyazonosságát nemcsak hogy teljes mértékben elfedik, de minden nyűgös üzletviteli nyilvántartás és regisztráció alól is felmentik.

Néhány érdekesség a panamai offshore cégbejegyzésről:

  • nincs szükség tevékenységi kör megjelölésére -- az adott cég azzal foglalkozik, amivel csak szeretne
  • nincs szükség helyi üzleti képviselőkre, helyi jogi képviseletre
  • nincs szükséghelyi foglalkoztatottakra
  • nincs szükség helyi számlavezetésre, azt bárhol a világon végezheti a cég
  • nincs minimum alaptőke-befizetési kötelezettség
  • a panamai offshore társaságok 10,000 USD alaptőkével kerülnek bejegyzésre (ezt az összeget azonban sem alapításkor, sem később nem kell befizetni)
  • a panamai offshore cégbejegyzést két panamai állampolgár végezheti, akik azonnal le is mondanak mindenféle tulajdonosi jogukról a valós tulajdonosok javára -- ezt úgy kell elképzelni, hogy a részvénykibocsátás jogát (ami valójában a tulajdonjogot testesíti meg) a bejegyzők átruházzák az igazgatótanács tagjaira (akik akár a valódi tulajdonosok, akár harmadik fél is lehet) és az igazgatótanács dönt (nyilván a tulajdonosok utasítására), hogy kinek a részére bocsátja ki a cég részvényeit
  • a tulajdonos (Shareholder) egyetlen magán- vagy jogi személy is lehet
  • az igazgatótanácsnak minimum 3 kötelező tagja kell legyen (Director President, Director Secretary és Director Treasurer - rendre Elnök, Titkár és Pénzügyi Igazgató)
  • ez előbbi ponthoz kapcsolódóan fontosnak tartom megjegyezni, hogy bármilyen céggel kapcsolatos ügyben aláírási joga az Elnöknek (President), illetve a Titkárnak (Secretary) van. Ez azért fontos, mert később bankszámla nyitás, részvénykibocsátás, alkalmazotti szerződések kötése, stb. esetén az ő aláírásuk szentesíti a vonatkozó dokumentumokat. Ilyen esetekben sokszor egyikük aláírása már elegendő a hivatalos döntéshez, de olyan is előfordulhat, amikor a harmadik fél előre kiköti, hogy mindkét aláírási joggal rendelkező tisztviselőnek kötelező szignóznia a dokumentumokat.
  • az igazgatótanácsi üléseket bárhol a világon, akár telefonon is meg lehet tartani
  • a panamai offshore cégbejegyzés 4-5 munkanapot vesz igénybe
  • a cégpapírok a megrendelést követő kb. 20 napon belül kerülnek kézbesítésre a tulajdonoshoz

Többek között ezek a különösen kedvező cégalapítási feltételek eredményezték, hogy a mai napig mintegy 439,139 offshore társaságot jegyeztek be a Panamai Köztársaság területén. Ez a volumen évente átlagosan 25,000-el növekszik.

Biztosan felmerült benned a kérdés, hogy miért engedélyezi Panama az offshore társaságok bejegyzését. Nos, ha utána számolsz, hogy 439,139 társaság egyenként 1,100 USD alapítási díjat fizetett be a panamai államkasszába, akkor ez már önmagában is egy nyomós indok. A továbbiakban pedig 439,139 offshore társaság fog évi 300 USD fix adót fizetni ugyanabba az államkasszába.

No comments:

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

DUMALJ.HU - OFFSHORE FORUM

DUMALJ.HU – OFSFHORE FORUM
Visit the Energy Saving Trust Commit website to make your commitment
Kattints a hirdetésre
Kattints ide