Sunday 18 February 2007

Hogyan is van ez?!

Sziasztok,

Rövid szünet után újra itt vagyok. Időközben több látogatómban is felmerültek fontos, tisztázandó kérdések:

1... EU-s adószám: nos, a panamai offshore cég nem kaphat EU-s adószámot. Pontosan ez a lényege, hogy nem kell adóznia az offshore cégen keresztül átvezetett tranzakciók során keletkező profit után. Tehát:

A.) nemzetközi árukereskedelem: jelenlegi felállásbani importáltok Magyarországra v exportáltok Magyarországról tejbepapit.

A1.) Import: megveszitek német partneretektől 1ért és eladjátok Magyarországon 10ért. Ekkor realizáltok a MAGYAR cégetekben 9 profitot. Tehát 9 után fizettek adót. De ha közbeiktatjátok panamai offshore cégeteket, akkor a panamai offshore cégetek megveszi a német partnertől 1ért, továbbadja a magyar cégeteknek 8ért. Így már 7 adómentes!!! A magyar cégetek 8ért ugye megvette, és továbbadja 10ért. A magyar cég 2 profitot realizál, és csak a 2 profit után fizet adót.

A2.) Export: megtermelitek a tejbepapit 1ért és eladjátok a tejbepapit német partnereteknek 10ért. A magyar cég újra 9 profitot realizál és az után adózik. De ha a magyar cég a panamai cégnek adja el előbb 2ért, majd a panamai cég adja tovább a német partnernek 10ért, akkor újra van 8 adómentes profitotok, plusz 1 után kell adóznotok a 2-1 termelési profit esetén.

B.) online kereskedelem, nemzetközi szolgáltatás: itt is fontos lehet, hogy számlaképes légy. Erre is kiváló megoldás egy panamai offshore cég, amely bárhol a világon nyithat bankszámlát, pl az USA-ban. Ekkor eladsz vmit online, vagy nyújtassz egy immateriális szolgáltatást (online marketing, tanácsadás, weblapfejlesztés, stb). A panamai céged nyugodtan kiszámláz mindent Áfa nélkül a vevőnek. A vevő ezt leírja beszerzési költségként. Te megkapod a szolgáltatás díját az USA bankszámládra, amit aztan adó fizetése nélkül teljes egészében elkölthetsz a bankszámládhoz járó VISA kártyáddal. És miután könyvvezetési és beszámolási kötelezettséges sincs, egyszerűen nem kell regisztrálnod semmilyen hivatalos formában a tranzakcióid.

2... ÁFA visszaigénylés: Ebben az esetben felmerülhet a beszerzést (ha Magyarországról v más ÁFA / VAT kötelezettségű országból történik) terhelő ÁFA visszaigénylés. Exportról lévén szó (miután pl. Magyarországról Panamába történik egy "virtuális","papíron történő" árumozgás) az exportot terhelő ÁFA visszaigényelhető a vásárló által. Ennek azonban pontosabban utána kell járnom. Amint beszéltem egy könyvelővel, külön fejezetet fogok szentelni az ÁFA-téma tisztázására.

3... TB járulék: Mi történik, ha minden üzletedet egyetlen panamai offshore cégen keresztül szeretnéd végezni. Jelen tudásom szerint lehetőség van csak TB járulék fizetésére minden egyéb adó- és járulékfizetési kötelezettség nélkül. Azaz tegyük fel bejelentkezel munkanélküli állományba. Nem kapsz alanyi jogon TB ellátást, de ezt kiválthatod egy minimális TB-fizetési kötelezettséggel. Engedjétek meg, hogy ennek is pontosabban utána nézzek és a különálló korrekciós postomban bővebben kifejtsem.

Egy biztos. Amennyiben magyar céged működését tovább folytatod, viszont a fenti "közbeiktatásos" lépéssel bevonsz egy szimplán profit-adó-optimalizálásra alkalmazott panamai offshore céget, akkor a magyar cégedben mindenképp kell minden eddigi járulékot is fizetned, viszont ugye a profitod egy jelentős részét adómentessé teszed. Ebben az esetben a panamai cég megalapítása előtt mindenképp végezz egy ár-érték elemzést, amelyben kiszámolod, hogy milyen költségekkel jár a panamai cég megalapítása és ezzel mennyit tudsz adó-optimalizálás révén megtakarítani. Mert ha csak kicsi profitot tudsz adómentessé tenni, nem biztos, hogy megéri offshore céget alklamaznod.

További kérdéseket szívesen fogadok email-ben! És remélem nemsokára pontosítani tudom a függőben lévő válaszokat!

No comments:

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

DUMALJ.HU - OFFSHORE FORUM

DUMALJ.HU – OFSFHORE FORUM
Visit the Energy Saving Trust Commit website to make your commitment
Kattints a hirdetésre
Kattints ide