Tuesday 20 February 2007

Korrekciós post a 18/Február/2007-es ,,Hogy is van ez?!" című post tisztázására

Sziasztok,

Újabb, pontos és végleges információval szeretnék szolgálni a címben jelölt postommal kapcsolatban, miután sikerült egyeztetnem egy "(ki)művelt" könyvelő ismerősömmel.

Vegyük sorra a kérdéseket!

1... EU-s adószám: továbbra is él a korábbi leírásban megjelent forma: a Panamai céged nem kaphat EU-s adószámot. Egyrészt nem EU tagállam, másrészt csak így lehet adót spórolni rajta keresztül - adószámmal adóznia is kellene

2... ÁFA visszaigénylés: bontsuk két részre:

A.) szolgáltatás export-import: egyáltalán nem kell ÁFÁt fizetnie panamai offshore cégednek, illetve nem is kell ÁFÁt számláznia, amennyiben a panamai cég a szolgáltatás eladója

B.) fogyasztási cikk export-import: a szolgáltatásokhoz hasonlóan már a vásárláskor SEM kell megfizetnie panamai cégednek az ÁFÁt. És nyilván ha a panamai cég a termék eladója, szintén ÁFA nélküli árról kell kiállítanija a számlát. Fogyasztási cikk vásárlásakor olyan problémába is ütközhetsz, hogy az eladó foggal-körömmel ragaszkodik az ÁFÁs számla kiállításához. Ebben az esetben nemzetközi export tranzakcióra kell hivatkoznod, ami eleve ÁFA mentes számla kiállítását írja elő az xy törvény szerint. Tehát mindenképp ÁFA nélküli árat kell fizetned, illetve ÁFA nélküli árról kell a számlát is kiállítanod.

3... Járulékfizetési kötelezettség:

A.) Amennyiben magyarországi céged is működik, illetve bármilyen cég alkalmazottja vagy, továbbra is érvényes rád a járulékfizetési kötelezettség (TB, nyugdíj, EHO, SZJA, stb.) - természetesen a magyar vállalkozásban illetve a munkahelyeden megkeresett jövedelem összege után. Ha emellett van egy panamai offshore céged, akkor az abban realizált nyereségedet továbra sem terheli semmiféle adó, járulékfizetési kötelezettség, stb...

B.) Mi a helyzet akkor, ha itthon se vállalkozásod, se egyéb jellegű munkád sincs? Azaz teljesen munkanélküli vagy... Kizárólag egy panamai offshore cégen keresztül bonyolítasz üzleteket, amire ugye sok rálátása a hazai hatóságoknak nincsen.
Nos, ekkor legalább 2 opció lehetséges:

1.) Semmilyen jellegű járulékot / adót nem fizetsz semmilyen állami intézménynek, senkinek. Ebben az esetben ugyan sok pénzt megtakarítassz, viszont NEM KAPSZ egészségügyi ellátást sem. Tehát nem mehetsz "ingyen" korházba, nem írnak fel neked gyógyszert, azaz megszűnik az egészségügyi biztosításod (bevonják a TAJ számod).

2.) VAN ARRA LEHETŐSÉG, hogy kb. havi 10 ezer forintért köss a TB-vel egy szerződést, ami alapján az egészségügyi szolgáltatás tovább él számodra is. Ebben az esetben nem vonják be a TAJ számod, és bármikor bármilyen egészségügyi ellátásra szükséged lesz (de inkább nem legyen!) akkor ugyan úgy igénybe veheted, mint eddig.

Kaptam még egy fontos tippet!!! Amennyiben számlázol vkinek akár Panamából, akár Magyarországról (tehát te állítasz ki számlát üzleti partnered felé), MINDENKÉPP ÍRJ A SZÁMLÁRA ADÓSZÁMOT, vagy panamai cég esetén a cég BEJEGYZÉSI SZÁMÁT. Ez azért nagyon fontos, mert az Apeh elsőként ezt vizsgálja meg a hozzá beérkező számlákon, és ha hiányzik ez az adat, akkor 200,000 forintnál kezdődik a bírság számlánként!!!

További kellemes délutánt!

No comments:

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

DUMALJ.HU - OFFSHORE FORUM

DUMALJ.HU – OFSFHORE FORUM
Visit the Energy Saving Trust Commit website to make your commitment
Kattints a hirdetésre
Kattints ide